Statut si Obiective

Statutul Societatii Romane a Rezidentilor in Urologie
Cadru de functionare– Societate in cadrul ARU, cuprinzand rezidentii in urologie din Romania, infiintata cu respectarea prevederilor statutare ( art.23 din statutul ARU).
– Afiliata la Societatea Europeana a Rezidentilor in Urologie (ESRU) de pe langa EAU.Obiective:

1. Asigurarea feedback-ului programului de pregatire in rezidentiat cu scopul de a imbunatati aceste programe, in vederea alinierii la standardele europene in domeniu.

Consideram acest obiectiv drept unul fundamental iar in cadrul ARU, aceasta societate va exprima in mod unitar punctul de vedere al celor direct implicati in procesul de pregatire ?rezidentii- precum si propunerile lor in vederea imbunatatirii pregatirii.
Acest lucru este benefic pentru urologia romaneasca prezenta si viitoare. Experienta colegilor nostri din Europa a demonstrat-o si ca dovada majoritatea statelor europene au astfel de societati care fiinteaza in cadrul sau in stransa colaborare cu asociatiile nationale de urologie.

2. Organizarea de reuniuni anuale ale rezidentilor, in conjunctie cu Congresele Nationale de Urologie.

Consideram ca acest gen de manifestari este benefic, oferind posibilitatea rezidentilor de a-si prezenta in fata colegilor lucrarile, de a participa la sesiuni de hands-on training, de a ne cunoaste mai bine si de a lega prietenii viitoare. De asemenea, poate reprezenta un forum de discutii unde se pot contura proiecte viitoare de colaborare. Toate acestea se pot realiza mai usor in cadrul unei reuniuni de acest gen, intr-o atmosfera relaxata, academica. Subliniem din nou, ca acest gen de reuniuni a trecut proba timpului in multe dintre statele europene.

3.Imbunatatirea pregatirii rezidentilor prin programe de schimb intre rezidenti la nivel national si european (prin intermediul Societatii Europene a Rezidentilor in Urologie – ESRU, la care societatea noastra va deveni membru).

Pentru imbunatatirea calitatii pregatirii rezidentilor, consideram utile organizarea de vizite individuale ale acestora, pe termen scurt (de ex.2 saptamani), pe baza de reciprocitate, intre Clinici din tara recunoscute ca centre cu mare experienta intr-un anumit domeniu. Pentru aceasta avem nevoie de sprijinul sefilor de clinici care ne pot spune daca si pentru cati rezidenti in decursul unui an pot asigura acest gen de vizite (in ideea ca, in conditiile economice actuale, asigurarea cazarii de catre sau in clinicile respective este imperios necesara pentru viabilitatea acestui proiect).

4. Implementarea sistemului de examinare EBU (European Board of Urology) ca examen de specialitate in Romania si acreditarea de Clinici din tara ca centre de pregatire agreate de EBU.

Odata cu acceptarea Romaniei ca membru EBU acest lucru este, cel putin teoretic, fezabil. Experienta altei tari ex-comuniste (Polonia) a dovedit-o. Evident ca acesta impune imbunatatirea standardelor de pregatire dar, in mod clar, aceasta este calea care trebuie urmata. Odata cu aceasta, urologia romaneasca va castiga mai mult prestigiu in Europa prin recunoasterea oficializata a pregatirii profesionale.

Activitati

1. Afilierea, din acest an, a Societatii rezidentilor urologi romani la Societatea Europeana a Rezidentilor in Urologie (ESRU)

2.Organizarea anuala a Reuniunii rezidentilor, in cadrul Congresului National de Urologie

3. Organizarea de vizite individuale ale rezidentilor, pe termen scurt, in Clinici din tara. Ne propunem ca pana la Congresul National de la Timisoara sa avem disponibila o prima lista cu Clinici care ofera aceasta oportunitate.

4.Implicarea activa in programul de schimburi europene al ESRU

5. Cooptarea de sponsori pentru activitatile Societatii.

6. Crearea unei pagini web a societatii.

Structura de conducere:

Este reprezentata de Biroul de Conducere al Societatii Rezidentilor in Urologie care este compus din:
– presedinte
– 1 vicepresedinte
– 1 internet officer + coordonator programe schimb pentru rezidenti
– 8 membri

Toti membrii biroului de conducere sunt rezidenti, alesi de catre rezidenti prin vot direct, cu majoritatea simpla de voturi a participantilor. Alegerea biroului de conducere se face din doi in doi ani, la Reuniunea rezidentilor din cadrul Congresului National de Urologie iar rezultatele alegerilor vor fi supuse spre validare Adunarii Generale ARU.
Anual, la Reuniunea rezidentilor, Biroul de conducere al Societatii va prezenta un raport de activitate care va fi prezentat apoi Adunarii Generale ARU.
Atributiile individuale ale membrilor Biroului de conducere se vor stabili in cadrul sedintei membrilor biroului.