logo logo

Despre ARU

Urologia romaneasca, Urologie europeana
E. Proca – Fondator si fost Presedinte al Societatii Romane de Urologie
Ca in aproape toate tarile lumii, urologia romaneasca s-a dezvoltat ca o specialitate independenta din chirurgia generala spre sfarsitul secolului XIX.Desi muguri ai practicii urologice moderne au inflorit din anul 1861, societatea noastra s-a nascut oficial pe 14 octombrie 1909 sub numele de Societatea Romana de Urologie la Spitalul Coltea, o bijuterie a arhitecturii lacaselor medicale, veche de 300 de ani.

Primul Presedinte a fost Prof. Petre Herescu, un stralucit chirurg, fost asistent al Profesorului Felix Guyon la Paris, Presedinte al Societatii Franceze de Urologie la acel moment.
Alti membri fondatori s-au specializat la Paris, Berlin, Viena, asadar noi consideram ca inca de la inceputuri, urologia romaneasca a fost intotdeauna europeana in concepte, informatii si teluri.
Petre Herescu poseda remarcabile calitati chirurgicale si in anul 1910 a efectuat prima cistectomie totala urmata de substitutia vezicala ortotopica cu segment ileal.

Cum multi chirurgi urologi romani si-au dat viata in timpul primului razboi mondial pe campurile de lupta si numarul membrilor sai a scazut dramatic, Societatea noastra a fost obligata sa fuzioneze in 1927 cu Societatea Romana de Chirurgie.
In 1934, sub presedintia Prof. N. Hortolomei, Societatea noastra a renascut, precum pasarea Phoenix din propria cenusa, o Revista Romana de Urologie a fost fondata si importante legaturi stiintifice cu tari europene dezvoltate au fost intarite.

Si, din nou, al doilea razboi mondial a dat o lovitura devastatoare Societatii, care a fost din nou inglobata de catre Societatea Romana de Chirurgie, al carei Presedinte era un remarcabil urolog, Profesorul Th. Burghele.
Ulterior, urologia romaneasca a progresat rapid si in 1989 Societatea a reaparut, impreuna cu o noua Revista Romana de Urologie, fondatorul si Presedintele sau pentru 11 ani fiind autorul acestei condensate istorii urologice.
Numerosi urologi ai generatiei mele, inclusiv eu, am fost educati in Anglia, Franta, Germania si Statele Unite ale Americii si, in consecinta, saltul nostru inainte a fost uimitor.

Paralel cu diversificarea chirurgiei urologice reconstructive (enteroplastii vezicale ortotopice dupa cistectomia totaaă, ureteroileoplastii totale, chirurgia pediculului renal pentru hipertensiune renovasculara etc.), un avant deosebit au inregistrat interventiile endoscopice, investigatiile imagistice, cercetarea stiintifica urologica si multe altele.

Colaboratorii nostri mai tineri s-au transformat in actuala a cincea generatie de urologi romani, de care depinde continuarea progresului specialitatii noastre.
Ei s-au dovedit tehnicieni de clasa la masa de operatie, au initiat si dezvoltat interventiile chirurgicale minim invazive percutanate sau endoscopic ascendente, au extins reanimat si diversificat reteaua de transplantare renala, au abordat cu indrazneala si eficienta chirurgia laparoscopica, intr-un cuvant au apropiat urologia noastra de standardul tarilor dezvoltate.

Dar, mai presus de toate, actuala generatie de urologi este acceptata peste tot, la toate congresele internationale, la toate manifestarile urologice intertari, la care participa ca partener egal de decizie si discutie.

Desigur ca mai sunt multe lucruri de facut. In primul rand, trebuie extinsa conectarea noastra la schimbul international de informatie, iar in interiorul tarii, nou infiintata Asociatie Romana de Urologie, sub o noua conducere, trebuie sa aglutineze si sa coordoneze toate fortele urologice autohtone doritoare de progres, devenind factorul de referinta al activitatii noastre.

Cred cu convingere ca ceea ce este insemnat pe sigla Asociatiei noastre, va ramane mereu de actualitate.

Serviciile de urologie propuse de biroul Comisiei de Urologie a MSF pentru receptionarea
Criteriile ce au stat la baza propunerii biroului Comisiei de Urologie a MSF pentru repartitia instrumentarului de endoscopie joasa si inalta, achizitionat de MSF cu finantare de la Banca Mondiala la finele anului 2000, au fost urmatoarele:

1. cantitatea, respectiv structura lotului de instrumentar (cate 8 seturi de uretrocistoscopie, rezectie transuretrala, ureteroscopie, nefroscopie si 8 linii video)

2. expertiza / competenta profesionala in utilizarea instrumentarului pentru endoscopie inalta versus joasa; este cunoscut faptul ca doar cateva servicii – in principal clinicile universitare – au experienta si competenta necesara endoscopiei inalte, conform normativelor.

3. existenta unei crize acute in activitatea curenta a unor servicii datorita lipsurilor de dotare tehnologica, in conditiile unui nivel profesional corespunzator acestor activitati. In urma rapoartelor privind situatia dotarii serviciilor urologice din evidentele noastre si a consideratiilor de mai sus, am propus distributia din tabelul anexat:

Clinica-Serviciu
Uretrocisto-scoape
Rezecto-
scoape
Uretro-
scoape
Nefro-
scoape
Litotritoare
Linii video
Fundeni
nu
nu
nu
da
da
da
Th. Burghele
nu
nu
nu
da
da
da
Sf. Ioan Buc.
nu
nu
nu
da
da
da
Craiova
nu
da
da
nu
nu
da
Constanta
nu
da
nu
nu
nu
da
Timisoara
nu
da
nu
da
da
da
Arad
nu
nu
da
da
da
da
Oradea
nu
da
da
da
da
da
Cluj Napoca, Spit. municipal, sectia clinica de urologie
da
da
nu
nu
nu
nu
Tg. Mures
nu
da
nu
da
da
nu
Iasi
nu
da
da
da
da
nu
Suceava
nu
da
da
nu
nu
nu
Piatra Neamt
da
nu
da
nu
nu
nu
Resita
nu
nu
da
nu
nu
nu
Ploiesti
da
nu
nu
nu
nu
nu
Satu Mare
da
nu
nu
nu
nu
nu
Baia Mare
da
nu
nu
nu
nu
nu
Braila
da
nu
nu
nu
nu
nu
Bistrita
da
nu
nu
nu
nu
nu
Buzau
da
nu
nu
nu
nu
nu
Deva
nu
nu
da
nu
nu
nu
Prof. Dr. I. Sinescu
Presedinte al Comisiei de urologie al MSF
Presedinte ARU
dr. R. Constantiniu
Vicepresedinte al Comisiei de urologie a MSF
Secretar ARU
bottom