Despre ARU

Urologia romaneasca, Urologie europeana
E. Proca – Fondator si fost Presedinte al Societatii Romane de Urologie
Ca in aproape toate tarile lumii, urologia romaneasca s-a dezvoltat ca o specialitate independenta din chirurgia generala spre sfarsitul secolului XIX.Desi muguri ai practicii urologice moderne au inflorit din anul 1861, societatea noastra s-a nascut oficial pe 14 octombrie 1909 sub numele de Societatea Romana de Urologie la Spitalul Coltea, o bijuterie a arhitecturii lacaselor medicale, veche de 300 de ani.

Primul Presedinte a fost Prof. Petre Herescu, un stralucit chirurg, fost asistent al Profesorului Felix Guyon la Paris, Presedinte al Societatii Franceze de Urologie la acel moment.
Alti membri fondatori s-au specializat la Paris, Berlin, Viena, asadar noi consideram ca inca de la inceputuri, urologia romaneasca a fost intotdeauna europeana in concepte, informatii si teluri.
Petre Herescu poseda remarcabile calitati chirurgicale si in anul 1910 a efectuat prima cistectomie totala urmata de substitutia vezicala ortotopica cu segment ileal.

Cum multi chirurgi urologi romani si-au dat viata in timpul primului razboi mondial pe campurile de lupta si numarul membrilor sai a scazut dramatic, Societatea noastra a fost obligata sa fuzioneze in 1927 cu Societatea Romana de Chirurgie.
In 1934, sub presedintia Prof. N. Hortolomei, Societatea noastra a renascut, precum pasarea Phoenix din propria cenusa, o Revista Romana de Urologie a fost fondata si importante legaturi stiintifice cu tari europene dezvoltate au fost intarite.

Si, din nou, al doilea razboi mondial a dat o lovitura devastatoare Societatii, care a fost din nou inglobata de catre Societatea Romana de Chirurgie, al carei Presedinte era un remarcabil urolog, Profesorul Th. Burghele.
Ulterior, urologia romaneasca a progresat rapid si in 1989 Societatea a reaparut, impreuna cu o noua Revista Romana de Urologie, fondatorul si Presedintele sau pentru 11 ani fiind autorul acestei condensate istorii urologice.
Numerosi urologi ai generatiei mele, inclusiv eu, am fost educati in Anglia, Franta, Germania si Statele Unite ale Americii si, in consecinta, saltul nostru inainte a fost uimitor.

Paralel cu diversificarea chirurgiei urologice reconstructive (enteroplastii vezicale ortotopice dupa cistectomia totaaă, ureteroileoplastii totale, chirurgia pediculului renal pentru hipertensiune renovasculara etc.), un avant deosebit au inregistrat interventiile endoscopice, investigatiile imagistice, cercetarea stiintifica urologica si multe altele.

Colaboratorii nostri mai tineri s-au transformat in actuala a cincea generatie de urologi romani, de care depinde continuarea progresului specialitatii noastre.
Ei s-au dovedit tehnicieni de clasa la masa de operatie, au initiat si dezvoltat interventiile chirurgicale minim invazive percutanate sau endoscopic ascendente, au extins reanimat si diversificat reteaua de transplantare renala, au abordat cu indrazneala si eficienta chirurgia laparoscopica, intr-un cuvant au apropiat urologia noastra de standardul tarilor dezvoltate.

Dar, mai presus de toate, actuala generatie de urologi este acceptata peste tot, la toate congresele internationale, la toate manifestarile urologice intertari, la care participa ca partener egal de decizie si discutie.

Desigur ca mai sunt multe lucruri de facut. In primul rand, trebuie extinsa conectarea noastra la schimbul international de informatie, iar in interiorul tarii, nou infiintata Asociatie Romana de Urologie, sub o noua conducere, trebuie sa aglutineze si sa coordoneze toate fortele urologice autohtone doritoare de progres, devenind factorul de referinta al activitatii noastre.

Cred cu convingere ca ceea ce este insemnat pe sigla Asociatiei noastre, va ramane mereu de actualitate.